Apa itu phycocyanin?

- Aug 16, 2018-

Apa itu phycocyanin?


Phycocyanin adalah serbuk biru yang diekstrak daripada spirulina. Ia didapati terutamanya dalam sianobakteria, alga merah dan cryptophyta. Phycocyanin juga diklasifikasikan kepada C-phycocyanin dan R-phycocyanin. C-phycocyanin terutamanya hadir dalam sianobakteria, manakala R-phycocyanin terutamanya hadir dalam alga merah, kedua-duanya wujud dalam cryptophyta.

phycocyanin powder.jpg

Phycocyanin adalah kompleks protein pigmen dari keluarga phycobiliprotein yang menuai cahaya. Oleh itu, ia mempunyai sifat yang sama seperti protein. Phycocyanin larut dalam air dan tidak larut dalam alkohol dan lemak. Tidak stabil untuk haba, cahaya dan asid. Ia stabil di bawah keasidan yang lemah dan berkecuali (pH 4.5 ~ 8), pemendakan berlaku dalam keasidan (pH4.2), dan alkali kuat boleh diwarnakan.

phycocyanin powder 1.jpg

Phycocyanin adalah pigmen larut air, bukan toksik, biru tulen. Ia boleh digunakan sebagai aditif untuk pewarna makanan dan kosmetik. Spirulina phycocyanin mempunyai fungsi menghalang sel-sel kanser oleh itu ia telah digunakan dalam makanan penjagaan kesihatan juga.


Xi'an Saiyang Bio-Technology Co., Ltd.


Nama: Iris He E-mel: sales04@syextract.com


Bergerak / Whatsapp: +86 13096907808 WeChat: irishe1990

Sepasang:Adakah Matcha Powder Baik untuk Berat Badan? Seterusnya:Benifit Kesihatan Black Maca Root Powrder